Preview

Legal regulation in veterinary medicine

Advanced search

Organic products concept, requirements, legal framework and development prospects

https://doi.org/ 10.17238/issn2072-6023.2018.2.30

Abstract

The article presents legal aspects and safety indicators of organic products. The analysis of the world market and the organic products industrial development is given. The standards accepted in recent years clearly define terms and definitions in production, composition and characteristics of food organic products and their recycling products. In the normative documents, the rules for organic livestock, organic crop production, beekeeping and other areas of agriculture management are declared. Russian standards agree with the European Union standards. The organic agricultural production advantages in comparison with traditional agriculture are preservation and environmental protection, better food raw materials and food products that are safe for human health and life.

About the Authors

A. S. Smolkina
ФГБОУ ВО СПбГАВМ
Russian Federation


D. A. Orlova
ФГБОУ ВО СПбГАВМ
Russian Federation


A. N. Tokarev
ФГБОУ ВО СПбГАВМ
Russian Federation


T. V. Kalyuzhnaya
ФГБОУ ВО СПбГАВМ
Russian Federation


References

1. ГОСТ Р 56104-2014 Продукты пищевые органические. Термины и определения [Текст] Введен 01.03.2015. - М.: Стандартинформ, 2015. - 7 с.

2. ГОСТ Р 56508-2015 Продукция органического производства. Правила производства, хранения, транспортирования [Текст] Введен 01.01.2016. -М.: Стандартинформ, 2015. - 42 с.

3. Смирнов А.В. Анализ требований ТР ТС -033/2013 и новых стандартов у показателям качества и безопасности сливок, сметаны и творога / А.В. Смирнов // Вопросы нормативно-правового регулирования в ветеринарии. - 2017. - №3 - С. 25-29

4. Смолькина А.С., Токарев А.Н., Орлова Д.А., Голубкина Т.В. Органические продукты: понятие и нормативно-правовая база / А.С. Смолькина, А.Н. Токарев, Д.А. Орлова, Т.В. Голубкина // Знания молодых для развития ветеринарной медицины и АПК страны: Материалы международной научной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых. - СПб., Издательство ФГБОУ ВО СПбГАВМ, 2017. - С. 206-208

5. Урбан В.Г., Орлова Д.А., Чичкан А.В. Ветеринарно-санитарная экспертиза сыра по показателям качества и безопасности / В.Г. Урбан, Д.А. Орлова, А.В. Чичкан // Иппология и ветеринария. - 2016. - №2 - С. 140-146

6. Урбан В.Г., Орлова Д.А., Голубкина Т.В. Ветеринарно-санитарная экспертиза творога и выявление его фальсификации / В.Г. Урбан, Д.А. Орлова, Т.В. Голубкина // Иппология и ветеринария. - 2017. - №1 - С. 94-98.


Review

For citations:


Smolkina A.S., Orlova D.A., Tokarev A.N., Kalyuzhnaya T.V. Organic products concept, requirements, legal framework and development prospects. Legal regulation in veterinary medicine. 2018;(2):30-32. (In Russ.) https://doi.org/ 10.17238/issn2072-6023.2018.2.30

Views: 75


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2782-6252 (Print)