Preview

Legal regulation in veterinary medicine

Advanced search

Beef sanitary-microbiological control by using classical detection methods and modern express-analyzers

https://doi.org/ 10.17238/issn2072-6023.2018.2.37

Abstract

The article presents the results of microbiological beef studies with the help of such indicators as the intestinal bacillus group bacteria, Salmonella genus bacteria and Listeria genus bacteria. The microbiological studies were conducted by using classical methods in comparison with modern express analyzers. As the express - analyzers used: for identification of bacteria of group of colibacillus the express analyzer of "bioMerieux TEMPO TC" (France), for identification of bacteria of a sort the listery express analyzer of firm "bioMerieux immunofluorescent miniVidas" (France) and also a express test for identification of a type of listeriya of "bioMerieux Api listeria" (France) and for identification of bacteria of a genus of salmonellas used the express analyzer of Don Whitley Scientific RABIT (Great Britain) and also a express test for identification of a species of a salmonella of "bioMerieux RapiD 20E". During microbiological research of 152 probes of beef, in three of them bacteria of group of colibacillus, Salmonella typhimurium and Listeria monocytogenes have been found, both by classical methods, and by means of modern express - analyzers.

About the Authors

A. S. Smolkina
ФГБОУ ВО СПбГАВМ
Russian Federation


D. A. Orlova
ФГБОУ ВО СПбГАВМ
Russian Federation


T. V. Kalyuzhnaya
ФГБОУ ВО СПбГАВМ
Russian Federation


V. V. Mozhaeva
ФГБОУ ВО СПбГАВМ
Russian Federation


A. N. Tokarev
ФГБОУ ВО СПбГАВМ
Russian Federation


References

1. ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://docs.cntd.ru/document/1200022648. Дата обращения 11.05.2018.

2. ГОСТ 31659-2012 Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://docs.cntd.ru/document/gost-31659-2012. Дата обращения 11.05.2018.

3. ГОСТ 31747-2012 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий). [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://docs.cntd.ru/document/1200098583. Дата обращения 11.05.2018.

4. ГОСТ 32031-2012 Продукты пищевые. Методы выявления бактерий Listeria monocytogenes. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://docs.cntd.ru/ document/1200105310. Дата обращения 11.05.2018.

5. Микробиологическая безопасность объектов внешней среды и пищевых продуктов Смирнова Л.И., Сухинин А.А., Приходько Е.И. Учебное пособие по санитарной микробиологии; допущено МСХ РФ / Смирнова Л.И., Сухинин А.А., Приходько Е.И.; СПбГАВМ. Санкт-Петербург, 2013. - 453 с.

6. Можаева В.В., Смолькина А.С. Санитарномикробиологический контроль говядины / В.В. Можаева, А.С. Смолькина // Материалы международной научной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых «Знания молодых для развития ветеринарной медицины и АПК страны». - СПб, 2017. - С. 147-148.

7. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности мяса и мясной продукции» (ТР ТС 034/2013) [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://docs.cntd.ru/document/499050564. Дата обращения 11.05.2018.


Review

For citations:


Smolkina A.S., Orlova D.A., Kalyuzhnaya T.V., Mozhaeva V.V., Tokarev A.N. Beef sanitary-microbiological control by using classical detection methods and modern express-analyzers. Legal regulation in veterinary medicine. 2018;(2):37-40. (In Russ.) https://doi.org/ 10.17238/issn2072-6023.2018.2.37

Views: 94


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2782-6252 (Print)