Preview

Legal regulation in veterinary medicine

Advanced search

Influence of the Multibacterin functional food on the antioxidant system in chicken with experimental salmonellosis and colibacteriosis

https://doi.org/10.17238/issn2072-6023.2018.3.40

Abstract

Nowadays using probiotics based on living cultures of lactobacilli which are made by the thermostatic method is one of the perspective directions in industrial poultry farming. Functional feed Multibactoring was created by scientists of research Institute of highly pure biopreparations and scientists of Saint Petersburg state Academy of veterinary medicine. This functional food consists of lactobacilli-Lactobacillus Acidophilus in an amount of not less than 109 CFU in 1 ml, prebiotic, b vitamins, organic acids. Lactobacillus Acidophilus, which are part of the functional feed of Multibacterins, have signs of synergy and syntrophy, high antagonistic activity in relation to such microorganisms as E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, streptococci groups A, B, C, G. The goal of research work was studying changes in biochemical parameters of blood of chickens during the administration of Multibacterin functional food in experimental infection with cultures of Salmonella and Escherichia coli. These studies were conducted in All-Russian research veterinary Institute of poultry in vivarium conditions and the Microbiology Department. The daily "ROSS 308" broiler chickens were used for research in the amount of 150 pieces (n = 150). 10 heated boxes were used for keeping chickens in two sections of the Microbiology Department in the infectious vivarium. The birds were put into cells. Feeding of all chickens was carried out by the compound feeds made at the Gatchina compound feed plant according to requirements of a cross. Access to water is free. As a result of the research it was found that the use of functional feed Multibacterin chickens with experimental infection with salmonellosis and colibacteriosis reduces developing in the infectious process of strengthening the processes of lipid peroxidation and compensatory increase in the use of reserve trace elements and vitamins to ensure the activation of the antioxidant system of the body.

About the Authors

S. V. Shchepetkina

Russian Federation


L. Yu. Karpenko

Russian Federation


O. A. Rishko

Russian Federation


A. A. Bakhta

Russian Federation


O. B. Novikova

Russian Federation


References

1. Арутюнян, А.В. Методы оценки свободнорадикального окисления и антиоксидантной системы организма / А.В. Арутюнян, Е.Е. Дубинина, Н.Н. Зыбина - Методические рекомендации -СПб.: Фолиант, 2000 -104 с.;

2. Бахта, А.А. Оценка содержания естественных антиоксидантов в сыворотке крови различных видов животных / А.А. Бахта // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э.Баумана. Том 185.- Казань, 2006. - С.9-13;

3. Владимиров, Ю.А. Свободные радикалы в главных системах / Ю.А. Владимиров, О.А. Азизова, А.И. Деев и др. // М.: ВИНИТИ, серия биофизика, 1991. Т. 29. 252 с.;

4. Кармолиев, Р.Х. Биохимические процессы при свободнорадикальном окислении и антилксидантной защите. Профилактика окислительного стресса у животных / Р.Х. Кармолиев // С.-х. биология. - 2002. - №2. - С.19-28;

5. Карпенко, Л.Ю. Возрастные особенности антиоксидантного статуса организма мелких домашних животных / Л.Ю. Карпенко, А.А. Бахта // Ученые записки учреждения образования «Витебская ордена «Знак почета» государственная академия ветеринарной медицины». Том 43, выпуск 1.- Витебск, 2007.-С. 92-94;

6. Луцкий М.А. Свободнорадикальное окисление липидов и белков - универсальный процесс жизнедеятельности организма / М.А. Луцкий, Т.В. Куксова, М.А. Смелянец, Ю.П. Лушникова // Успехи современного естествознания. - 2014. -№ 12-1. - С. 24-28;

7. Методические указания к лабораторным занятиям по биохимии/ Составители Конопатов Ю.В., Рудаков В.В., Пилаева Н.В., Поспелов В.В., Федоров Б.М., СПб, 1994. - С.19;

8. Осипов А.Н. Активные формы кислорода и их роль в организме / А.Н. Осипов, О.А. Азизова, Ю.А. Владимиров // Успехи биол. Химии. - 1990. - Т. 31. - С. 180-208;

9. Щепеткина, С.В. Комплексный подход к системе контроля бактериальных болезней птиц -основа благополучия птицехозяйств и безопасности выпускаемой продукции /С.В. Щепеткина, А.Н. Борисенкова, О.Б. Новикова // Мат.конф. XVIII Международной конференции Российского отделения Всемирной научной ассоциации по птицеводству на тему «Инновационное обеспечение яичного и мясного птицеводства России», 19-21.05.2015, С. 449-451. [сайт] URL: http:// www.vnitip.ru/WP SA. RU. 2015.pdf;

10. Щепеткина, С.В. Лечебно-профилактическиемероприятия при болезнях птиц бактериальной этиологии с использованием биокомплексов пробиотических микроорганизмов / Therapeutic measuresinavi and is eases bacterial etiology with use of biocomplexes of probiotic microorganisms/ FarmAnimals. -2015. -№ 2 (май-июнь) - С. 78-83.


Review

For citations:


Shchepetkina S.V., Karpenko L.Yu., Rishko O.A., Bakhta A.A., Novikova O.B. Influence of the Multibacterin functional food on the antioxidant system in chicken with experimental salmonellosis and colibacteriosis. Legal regulation in veterinary medicine. 2018;(3):40-45. (In Russ.) https://doi.org/10.17238/issn2072-6023.2018.3.40

Views: 75


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2782-6252 (Print)