Analysis of the technology of growing gherkin chickens - a new direction in meat poultry farming
https://doi.org/10.52419/issn2782-6252.2024.4.116
Abstract
The article discusses a new direction in poultry farming - the production of gherkin chickens in comparison with the raising of broiler chickens on private farms. It has been established that the production of gherkins is more profitable in terms of economic indicators. Gherkins are also less susceptible to the development of infectious avian diseases due to their short growing period and often do not require the use of vaccines and therapeutic drugs to correct their condition. That is, gherkin meat is a dietary product for people.
Observations of several batches of gherkin chickens, numbering 0.5 - 2 thousand birds, raised in private farms in the Leningrad, Pskov and Novgorod regions showed that many of them were raised without the use of vaccines and medications. However, there is practically no guarantee of success in such production. Therefore, the development of a set of veterinary measures for raising gherkin chickens is an urgent task.
About the Authors
O. V. VinokhodovRussian Federation
Oleg Vl. Vinokhodov, PhD student
A. A. Sukhinin
Russian Federation
Alexander Al. Sukhinin, Dr.Habil. in Biological Sciences, Professor
References
1. Федеральный закон «О ветеринарии» (с изменениями на 2 июля 2021 года; редакция, действующая с 1 января 2022 года).
2. Федеральный закон от 29 июня 2015 г. N 162-ФЗ Статья 26 «О стандартизации в Российской Федерации». Правила применения ГОСТ Р 70318-2022.
3. Федеральный закон «Об обеспечении единства измерений» от 26 июня 2008 года № 102-ФЗ (в ред. Федеральных законов от 18.07.2011 №, от 30.11.2011 № 347-ФЗ, от 28.07.2012 № 133-ФЗ, от 02.12.2013 № 338-ФЗ).
4. Федеральный закон «О техническом регулировании» от 27 декабря 2002 года N 184-ФЗ (в ред. Федеральных законов от 09.05.2005 N 45-ФЗ, от 01.05.2007 N 65-ФЗ, от 01.12.2007 N 309-ФЗ, от 23.07.2008 N 160-ФЗ, от 18.07.2009 N 189-ФЗ, от 23.11.2009 N 261-ФЗ, от 30.12.2009 N 384-ФЗ, от 30.12.2009 N 385-ФЗ, от 28.09.2010 N 243-ФЗ, от 21.07.2011 N 255-ФЗ, от 30.11.2011 N 347-ФЗ, от 06.12.2011 N 409-ФЗ, от 28.07.2012 N 133-ФЗ, от 03.12.2012 N 236-ФЗ, от 02.07.2013 N 185-ФЗ, от 23.07.2013 N 238-ФЗ, от 28.12.2013 N 396-ФЗ).
5. Приказ Минсельхоза РФ от 03.04.2006 N 104 «Об утверждении ветеринарных правил содержания птиц на птицеводческих предприятиях закрытого типа (птицефабриках)»
6. Приказ Министерства сельского хозяйства РФ от 22 января 2016 г. № 22 «Об утверждении Правил осуществления мониторинга ветеринарной безопасности территории Российской Федерации».
7. «Методические указания по бактериологической диагностике колибактериоза (эшерихиоза) животных» департамент ветеринарии МСХ РФ 27.07.2000 г., №13-7-2/2117.
8. «Инструкция по санитарно-микробиологическому контролю тушек, мяса птицы, птицепродуктов, яиц и яйцепродуктов на птицеводческих и птицеперерабатывающих предприятиях», утв. Начальник Главного управления ветеринарии с Государственной ветеринарной инспекцией В.И. Касюк 30 августа 1990 года.
9. Виноходова М.В. Определение интегральной резистентности организма методом коликлиренса. Дисс. канд. вет. наук, 2015, 125 с.
Review
For citations:
Vinokhodov O.V., Sukhinin A.A. Analysis of the technology of growing gherkin chickens - a new direction in meat poultry farming. Legal regulation in veterinary medicine. 2024;(4):116-121. (In Russ.) https://doi.org/10.52419/issn2782-6252.2024.4.116